19 oktober, 2008

Miller-Urey znova

Kdo ne pozna znanih eksperimentov Stanleyja Millerja in Harolda Ureyja iz Univerze Chicago, ki sta v petdesetih letih prejšnjega stoletja skušala dokazati zgodnji nastanek življenja na Zemlji? V teh preskusih sta Miller in Urey mešanico vode in plinov v sestavi kot sta menila, da naj bi predstavljali zgodnjo zemljino atmosfero, v retorti segrevala in v njej sprožala električno iskrenje, s katerim sta želela posnemati bliskanje v zgodnjem zemljinem ozračju. Dejansko jima je uspelo dokazati nastajanje aminokislin, seveda v obsegu, kot so to omogočale takratne analitske tehnike. Zdaj pa so ponovno pregledali zapuščino prof. Millerja, odkrili takratne vzorce in jih ponovno preiskali s sodobno analitiko, tudi vzorce, katerih rezultatov raziskovalca nikoli nista objavila. Nove ugotovitve ne le da potrjujejo takratne eksperimente, ampak jih celo krepijo, saj so lahko v enem od vzorcev odkrili tudi 22 različnih aminokislin. V videoklipu prof. J. Bada, Millerjev naslednik, pripoveduje zgodbo o odkritju skoraj pozabljenih vzorcev. 

2 komentarja:

  1. Pozdrav!
    Mene pa zanima,ce slucajno veste s katero analizno metodo je Miller dokazal prisotnost organskih spojin v svojem eksperimentu abiotske sinteze?
    Ali mi lahko odgovor posredujete na mail: matevz696@hotmail.com
    Zelo bi Vam bil hvalezen!
    Hvala za vnaprej!
    LP,
    Matevž Č.

    OdgovoriIzbriši
  2. Spoštovani,
    če boste priklicali prispevek o Miller-Ureyevem eksperimentu na Wikipediji: http://en.wikipedia.org/wiki/Miller–Urey_experiment, boste med referencami našli tudi članek originalne objave, kjer boste našli odgovor na vaše vprašanje.

    OdgovoriIzbriši